Péče o kvásek

Kváskový chléb patří mezi fermentované potraviny a je skvělou alternativou k tradičním drožďovým chlebům. Nabízí mnoho zdravotních výhod, které se projevují nejen v jeho jedinečné chuti, ale také v bohatých výživových hodnotách. Jedním z hlavních benefitů kváskového chleba je jeho snadná stravitelnost. Tato vlastnost je dána specifickým procesem, který se odehrává během jeho přípravy. Kvašení

Trápí tě nadýmání?

Pocit nepříjemných tlaků v břiše zná snad každý. Jako nadýmání označujeme ten stav, kdy se v trávicím traktu nadměrně hromadí plyny, což způsobuje nepříjemné a někdy až bolestivé pocity. Nejčastějšími příznaky nadýmání jsou pocit plnosti a zvětšení obvodu břicha. Jedná se do určité míry o normální fyziologický stav, nicméně pokud trápí někoho pravidelně (častěji, než jednou týdně)
Jako výživová poradkyně jsem se v průběhu své praxe setkávala s klienty, kteří se potýkali s různými zdravotními obtížemi, a přestože většina z nich vyhledávala pomoc především kvůli fyzickým problémům, jejich zdravotní potíže často souvisely s psychickými faktory. S velkou frekvencí se mi dostával do rukou specifický vzorec „nejsem dost dobrá“. Tento pocit nízké sebehodnoty

Kváskový žitný chléb

Není nad to, když si doma upečete vlastní kváskový chléb. Je to časově naročnější a mnohokrát jsem se snažila najít stejně dobrý chléb, který bych si mohla jednoduše koupit. Ale nenašla jsem zatím takový, který by se tomuto vyrovnal. 

Smích jako lék pro tělo i duši

Smích a radost jsou obvykle přirozenou součástí našeho života. Stejně jako dýcháme, tak se také někdy smějeme. Pro náš organismus má smích několik léčivých přínosů, může nás podpořit jak fyzicky, tak psychicky.

Senná rýma a histaminová intolerance

Senná rýma je chronické onemocnění výstelky nosní sliznice, které je vyvoláno hypersenzitivní reakcí na běžné alergeny vyskytující se ve vzduchu. Postihuje až 40 % celosvětové populace a bohužel počty takto postižených osob každým rokem rostou. V tomto článku se chci zabývat zejména sennou rýmou, která je pravidelně spouštěna venkovními alergeny, jakými jsou zejména pyly trav, stromů a dalších rostlin. Nicméně, existují i pacienti, kteří trpí alergickou rýmou celoročně. V takovém případě jde o reakci na alergeny, které jsou trvale přítomny v interiéru. Nejčastěji se jedná o roztoče, zvířecí srst a plísně.
TOP