Žaneta KremsaŽaneta Kremsa

  • Homepage
  • KVAŠÁK
  • Esence HARMONIE
  • O mně
  • Blog
  • Obchod
  • No products in cart.

Blog

Žaneta
Pátek, 24 února 2023 / Published in Recepty, Vše

Kváskový žitný chléb

Není nad to, když si doma upečete vlastní kváskový chléb. Je to časově naročnější a mnohokrát jsem se snažila najít stejně dobrý chléb, který bych si mohla jednoduše koupit. Ale nenašla jsem zatím takový, který by se tomuto vyrovnal.

Tento má tři fáze kynutí. Když nestíhám, tak ho nechám prokvasit pouze dvěmi fázemi. Nicméně čím déle ho budete kvasit, tím lepší bude pro vaše zažívání. Mě se osvědčilo udělat první fázi večer, druhou druhý den ráno a třetí odpoledne. Doporučuji používat žitnou chlebovou mouku, od značky Probio. V tomto receptu mi funguje nejlépe.

1. fáze kynutí (9-12 hodin)

Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kvásku (zaděláme ideálně večer):

  • 200 g žitné mouky
  • 200 ml vody
  • přibližně 150 g kvásku

Vše v míse smícháme a necháme prokvasit přikryté kuchyňskou utěrkou, při pokojové teplotě.

2. fáze kynutí (4-7 hodin)

Druhý den ráno si z rozkvasu odebereme 150 g kvásku a uschováme ho do ledničky.

Ke zbylému množství přidáme:

  • 200 g žitné mouky
  • 200 ml vody
  • 15 g soli
  • 1 lžíci javorového sirupu
  • 1 lžičku kmínu (můžete použít i chlébové koření, pozor směsi často zahrnují koriandr a anýz, které jsou velmi aromatické a někomu to může vadit)
  • semínka dle vašeho výběru (slunečnicová, lněná, chia, dýňová, atd…)

Suroviny smícháme do jednolité konzistence (těsto je lepivé). Moc těsto nehněteme, stačí ho promíchat tak, aby v něm nebyla nerozmíchaná mouka. Mísu opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

3. fáze kynutí (1-2 hodiny)

Po vykynutí těsta z druhé fáze kynutí přidáme do mísy následující suroviny a promícháme:

  • 100 g žitné mouky
  • 100 ml vody

Promíchané těsto natřeme do vymazané formy (můžete použít i pečící papír) na biskupský chlebíček nebo chlebové formy tvaru dlouhého kvádru a kdo pokud jste použili semínka, posypte těmi samými těsto i navrch.

Formu s těstem přikryjeme opět utěrkou, s tím, že zajistíme, aby se vykynulé těsto nemohlo k utěrce přichytit. Pokud jste použili k vyložení formy pečící papír, můžete nechat okraje papíru nahoru a udělat tak těstu stříšku. Nebo můžete použít velký sáček, ve kterém nad formou vytvoříte jednoduše volný prostor.

Těsto necháme kynout, 1 až 2 hodiny, záleží na teplotě místnosti, kde chléb kyne. Pokud necháme kynout moc dlouho, kvásek spadne a chleba pak bude propadlý.

Troubu rozehřejeme na 230°C. Pečeme 15 min, poté přikryjeme alobalem na 10 minut. Po 10 minutách alobal odkryjeme a dopékáme 15-20 minut. Určující je barva chleba, abychom ho ze shora nespálili. (cca 40 min celkem).

Po upečení chléb ihned vyklopíme z formy a necháme ho na mřížce vychladnout.

What you can read next

Psychologie výživy, aneb umíme vůbec jíst?
Kombucha
Smích jako lék pro tělo i duši

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY

  • Senná rýma a histaminová intolerance

    Senná rýma je chronické onemocnění výstelky nos...
  • Rostlinné mléko

    Příprava domácího rostlinného mléka je velmi je...
  • Kombucha

    Kombuchu asi nemusím představovat. Dnes už jí m...
  • Fermentovaný česnek

    Česnek je jednou z nejúčinnějších běžně dostupn...
  • Metabolismus: Uzdravte svá játra

    Játra jsou místem, kterým přímo interagujeme s...

FILTR

  • Články
  • Recepty
  • Vše
INSTAGRAM
Something is wrong.
Instagram token error.
Follow
1

Novinky

Chceš-li být informován/a o nově vypsaných kurzech, workshopech a dalších novinkách, přihlaš se k odběru mého newsletteru. Novinky posílám velmi zřídka, nemusíš se bát zahlcení tvé e-mailové schránky ;)

Žaneta Kremsa, FNLP

"Vše, co potřebuješ ke zdravějšímu, delšímu a šťastnějšímu životu, máš ve svých rukou."

  • Můj účet
  • Košík
  • Pokladna
  • Zásady ochrany osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Zásady cookies (EU)

Newsletter

 

Chceš-li být informován/a o nově vypsaných kurzech, workshopech a dalších novinkách, přihlaš se k odběru mého newsletteru. Novinky posílám velmi zřídka, nemusíš se bát zahlcení tvé emailové schránky ;)

Žaneta Kremsa

Made with ♥ All Rights Reserved © 2023

TOP
Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}