Střevní sliznice tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím. Představuje bariéru, která má zajistit správné vstřebávání živin, minerálů a vody, ale zároveň chránit před prostupem nebezpečných látek do krevního řečiště.

Kimchi

Máte rádi kimchi? Tento jihokorejský fenomén si získal srdce mnoha lidí, včetně toho mého. Existuje několik variant, tuto jsme začali učit na fermentačních workshopech s Míšou, pro velký úspěch vkládám recept i sem. Doporučuji konzumovat každý den, jednu dvě lžíce s hlavním jídlem. Podpoříte tak své trávení a zdraví střevního mikrobiomu.

Jak by měla vypadat zdravá stolice?

Na Bristolské univerzitě ve Velké Británii byla týmem gastroenterologů vyvinuta pomůcka, která zohledňuje fyzické vlastnosti stolice a časové rozmezí, ve kterém byla stolice přítomna v tlustém střevě a udává její podobu v záchodové míse. Nejedná se o diagnostický nástroj, nicméně podoba stolice vypovídá o kvalitě trávení a je nápomocná i u onemocnění, které se zdánlivě trávení netýkají.
TOP