Fermentovaný česnek

KategorieObtížnostZačátečník

Česnek je jednou z nejúčinnějších běžně dostupných rostlin s antimikrobiálními účinky, která působí nejen na bakterie, ale i na viry a parazity. Lze ho použít jako preventivní prostředek při většině infekčních stavů, jak zažívacích, tak i respiračních. Připisují se mu antioxidační, imunomodulační, antimikrobiální, antimutagenní a antikarcinogenní vlastnosti. Kromě toho snižuje krevní tlak, a pokud se užívá dlouhodoběji, tak pacientům klesají i hladiny cholesterolu v krvi. Česnek podporuje rozvoj přirozené bakteriální flóry a usmrcuje patogenní mikroorganismy. A ačkoliv je slabší než antibiotika, je účinný i proti zárodkům, které jsou vůči antibiotikům rezistentní.  

Share

Ingredients

 česnek
 med
 filtrovaná voda(nemusí být)

Directions

1

Oloupaný česnek smíchejte ve sklenici s medem. Nechte ve sklenici dostatek místa, jakmile česnek začne fermentovat, začnou se v něm tvořit bublinky a objem směsi se zvětší.
Sklenici uzavřete a protřepte jí, abyste se ujistili, že je veškerý česnek obalený medem. Přendejte ho do tmavé a chladné místnosti.

2

Po pár dnech by se v medu měly začít objevovat bublinky. Jednou denně sklenici otevřte, abyste vypustili vzduch.

3

Pokud česnek nezačne během pár dní fermentovat, přidejte ke směsi 2 lžíce filtrované vody a důkladně směs promíchejte.

4

Jakmile česnek klesne ke dnu (přibližně po 21 dnech), máte hotovo. Zfermentovaný česnek je nejlepší po třech měsících a více, v uzavřené sklenici vydrží roky. Je chuťově velice jemný a nasládlý, nemá svoji klasickou štiplavost, více česneková je v podstatě ta tekutina, ve které se fermentuje.

Fermentovaný česnek

 

Doba přípravy15 mins
 česnek
 med
 filtrovaná voda(nemusí být)
1

Oloupaný česnek smíchejte ve sklenici s medem. Nechte ve sklenici dostatek místa, jakmile česnek začne fermentovat, začnou se v něm tvořit bublinky a objem směsi se zvětší.
Sklenici uzavřete a protřepte jí, abyste se ujistili, že je veškerý česnek obalený medem. Přendejte ho do tmavé a chladné místnosti.

2

Po pár dnech by se v medu měly začít objevovat bublinky. Jednou denně sklenici otevřte, abyste vypustili vzduch.

3

Pokud česnek nezačne během pár dní fermentovat, přidejte ke směsi 2 lžíce filtrované vody a důkladně směs promíchejte.

4

Jakmile česnek klesne ke dnu (přibližně po 21 dnech), máte hotovo. Zfermentovaný česnek je nejlepší po třech měsících a více, v uzavřené sklenici vydrží roky. Je chuťově velice jemný a nasládlý, nemá svoji klasickou štiplavost, více česneková je v podstatě ta tekutina, ve které se fermentuje.