CESTA K SOBĚ – Arteterapie & workshopy s Žanetou KremsouCESTA K SOBĚ – Arteterapie & workshopy s Žanetou Kremsou

  • Homepage
  • Arteterapie
  • KVAŠÁK
  • O mně
  • Články
  • Aktuální nabídka
  • Kontakt
  • No products in cart.

Blog

Žaneta
Pátek, 11 února 2022 / Published in Recepty, Vše

Kombucha

Kombuchu asi nemusím představovat. Dnes už jí můžete sehnat v každém obchodě se zdravou výživou a většina z vás jistě ví, že se jedná o probiotický nápoj, který podporuje trávení a imunitní systém. Často se mě ale ptáte, jak kombuchu připravovat, tak vám sem chci napsat jak jí mám ráda já a co se nám osvědčilo.

První fermentace

Večer uvařím 5l černého čaje a osladím ho 400 g hnědého třtinového cukru (zkoušela jsem i jiná sladidla a z jiných mi výsledná kombucha tolik nechutná). Cukr rozpustím a nechám přes noc vychladnout.

Ráno přeleju čaj do nádoby, ve které kombucha bude fermentovat, přidám do ní alespoň 500 ml hotové kombuchy, kterou jsem si nechala z minulé várky a nakonec přidám samotnou houbu. Nádobu přikryju plátýnkem, které upevním gumičkou a přendám do chladné tmavé místnosti.

Zrání 5l kombuchy trvá kolem 2 týdnů. Vyhovuje mi dělat kombuchu v nádobě s kohoutkem, abych si mohla v průběhu fermentace nápoj upouštět a ochutnávat, jestli už je dostatečně silná. My ji máme rádi doma silnější, když už tam není cítit téměř žádný zbytkový cukr. Pokud to přeženete a necháte kombuchu zrát příliš dlouho, budete z ní mít kombuchový ocet.

Hotovou kombuchu stočte do láhví s víčkem a přendejte do ledničky. Nechte si stranou 500 ml, pro novou várku.

Během fermentace, se na hladině bude tvořit dceřiná houba, ta původní – mateřská, vám klesne ke dnu. Občas se stane, že houby srostou k sobě. Obojí je v pořádku. Starou kombuchu můžete dát někomu dalšímu, z nové si udělejte další várku. Pokud nemáte kombuchu komu dát, můžete si ji zkusit zamrazit, případně ji vyhodit na kompost.

Druhá fermentace

Pokud chcete docílit různých příchutí, můžete nechat projít kombuchový nápoj druhou fermentací.
Do hotového nápoje můžete přidat různé ovoce a koření. My máme moc rádi kombuchu s hruškami, se skořicí a hřebíčkem. Další oblíbené kominace jsou:
  • lesní plody (i mražené)
  • černý rybíz s tymiánem zázvor, borůvky, levandule
  • brusinky a pomeranč
  • černý bez
  • fíky a pomeranč
  • zázvor a citrónová tráva
  • zázvor a grapefruit

Vybrané bylinky a ovoce přidejte do kombuchového nápoje a nechte fermentovat 3-7 dní. Pak přeceďte a nápoj přendejte do chladničky. Bylinky a ovoce vyhoďte na kompost (většinou se na nich vytvoří kombuchový biome.)

What you can read next

Rozpoznání limitujících přesvědčení: Syndrom „Nejsem dost dobrá.“
Kimchi
Fermentovaný česnek

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Instagram
  • X
  • Facebook

Žaneta Kremsa, FNLP

Arteterapeutka, umělkyně a specialistka na zdravý životní styl a psychickou pohodu.

  • Můj účet
  • Košík
  • Pokladna
  • Zásady ochrany osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Zásady cookies (EU)
  • Přihlášení
CESTA K SOBĚ – Arteterapie & workshopy s Žanetou Kremsou

Made with ♡ All Rights Reserved © 2024

TOP
Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}