Esence ROVNOVÁHYEsence ROVNOVÁHY

  • Homepage
  • Individuální konzultace
  • KVAŠÁK
  • O mně
  • Blog
  • Obchod
  • Kontakt
  • No products in cart.

Blog

Žaneta
Neděle, 26 srpna 2018 / Published in Články, Vše

Syndrom zvýšené propustnosti střev

Střevní sliznice tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím. Představuje bariéru, která má zajistit správné vstřebávání živin, minerálů a vody, ale zároveň chránit před prostupem nebezpečných látek do krevního řečiště. Střevní sliznici si můžeme si představit jako síto, kdy velikost ok určuje velikost látek prostupujících do systémového oběhu.

    • Střevní stěna je tvořena pouze jednou vrstvou buněk, které u sebe udržuje komplex bílkovin nazvaný těsné spoje (tight junctions, TJ). Již bylo identifikováno více než 40 proteinů TJ1, které jsou zodpovědné za rychlou a koordinovanou regulaci „stupně rozvolnění“ střevních buněk.

Při správné funkci střevní stěny do těla prochází pouze optimálně rozložené složky jídla, zatímco látky o větší velikosti, jako je nedostatečně strávená potrava, toxické látky, patogenní bakterie nebo jejich metabolity, do systému neprostupují. Narušením funkce těsných spojů je ovlivněna regulace velikosti mezibuněčného prostoru (velikosti ok v sítu) a jeho zvětšením mohou do krevního oběhu pronikat látky, které poškozují zdravou rovnováhu těla2. Tento fenomén představuje Syndrom zvýšené propustnosti střev (jinak také zvýšená střevní permeabilita, z angl. Leaky gut syndrome).

Látky, které by při správné funkci střevní sliznice do systému neprostoupily, aktivují imunitní systém, spouští zánětlivou odpověď a mohou vést k autoimunitním reakcím. Imunitní odpověď našeho těla může přejít do chronického zánětu, který je původcem řady chronických onemocnění.

Mezi příznaky zvýšené střevní propustnosti patří alergie3, časté infekce dýchacích cest3, nadměrná únava4, bolesti hlavy5, syndrom dráždivého tračníku3, 6, kožní problémy, jako jsou ekzémy, akné7 a atopický ekzém8 a trávící obtíže např. nadýmání a potravinové nesnášenlivosti9. Zvýšená střevní permeabilita souvisí s chronickými i autoimunitními onemocněními, jako je Crohnova choroba2, 10, 11, 12, ulcerózní kolitida2, artritida3, 10, celiakie3, 11, autoimunitní hepatitida2, cukrovka 1. typu2, 10, 11, astma 10, 11, roztroušená skleróza2, 10, systémový lupus erythematodes2, špatná funkce štítné žlázy13, Parkinsonova choroba14, metabolický syndrom15 i psychická onemocnění jako autismus, deprese či úzkost 5, 11, 16, 17, 18.

Ačkoli není zatím jasné, zda je zvýšená střevní propustnost příčinou vzniku či důsledkem těchto onemocnění, narušená funkce těsných spojů podporuje rozvoj onemocnění u geneticky náchylných jedinců19. Při zvýšeném prostupu látek do krevního oběhu navíc u onemocnění spojených se zvýšenou střevní propustností často dochází k rozvoji dalších zdravotních potíží11.

K narušení regulace velikosti mezibuněčného prostoru přispívají různé faktory. Podíl na rozvoji zvýšené permeability má nezdravý životní styl a tzv. Západní způsob stravování (Western diet)3 bohatý na vysoce zpracované produkty, jídla rychlého občerstvení a nadbytek sacharidů a tuků. Faktory narušující funkci střevní sliznice zahrnují konzumaci průmyslově zpracovaných a prozánětlivých potravin, jako je přidaný cukr20 a vysoký příjem fruktózy21, rafinované obiloviny a oleje20, lepek22, 23, potravinářská aditiva20, např. organická rozpouštědla (používaná k výrobě rostlinných olejů) nebo emulgátory24, které běžně najdeme v pekárenských a mléčných výrobcích, omáčkách, krémech, zmrzlinách, nápojích, čokoládě, žvýkačkách a margarínech. Další faktory narušující funkci střevní sliznice je chronický stres25, toxiny z prostředí, pesticidy a léčiva (např. nesteroidní antiflogistika26, 27), nadměrný příjem alkoholu3, 26, 28, nedostatek některých vitamínů a minerálů (např. vit. D2 nebo zinku29) střevní dysbióza2, 3, 30, 31 a přemnožení kvasinek32.

Při posuzování, zdali se jedná o zvýšenou střevní propustnost, se využívá zejména hladina Zonulinu, který je klíčovým parametrem pro střevní propustnost (reguluje těsné spoje). Můžeme ho otestovat z krve, nebo ze stolice, ze které se dá otestovat i osídlení střevního mikrobiomu a další nerovnováhy gastrointestinálního traktu. Využít se dají i testy z moči na laktulózu, díky které můžeme usoudit míru propustnosti střeva a manitol, který nám pomůže odhalit absorpční kapacitu střeva. Užitečné informace mohou poskytnout ale i biomarkery sIgA, IgG, Kalprotektin, Alfa-1-antitrypsin aj.

Na zacelení střevní sliznice se ve funkční medicíně často používá tzv. 5R protokol, kdy se v jednotlivých fázích zaměřujeme na eliminaci potravin a látek z prostředí, které dráždí trávící trakt, nebo na ně reaguje nežádoucím způsobem imunitní systém. Optimalizuje se trávení a stav střevní mikrobioty, zaceluje se střevní sliznice a zaměřujeme se celkově na zdravý životní styl v dlouhodobém horizontu.

Na hojení střevní sliznice pomáhají mimo jiné:

  • kostní vývary, bohaté na kolagen a aminokyseliny prolamin, glycin a L-glutamin33,
  • kvalitní fermentované mléčné i nemléčné produkty obsahující probiotické bakterie, jako je kefír, nepasterované kysané zelí, pickles, kimchi, vodní či kokosový kefír. Případně podpořit kvalitními, vysoce potentními probiotiky jako jsou například Smidge anebo půdní probiotika Primal Defence anebo Primal Soil;
  • potraviny bohaté na omega-3, jako jsou divoce žijící mořské ryby, olej z tresčích jater, lněná a chia semínka a oleje z nich;
  • potraviny obsahující zinek (ústřice, hovězí a jehněčí maso, dýňová semínka, nepražené kakao, vaječný žloutek, játra;
  • vhodné jsou i slizovité čaje na regeneraci sliznic Slizin, nebo žaludeční čaj od Grešíka
  • a některé koření a bylinky, např. kurkuma34.

Reference:

    1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2742087/
    2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440529/
    3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253991/
    4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19112401
    5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18283240
    6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17593135
    7. https://gutpathogens.biomedcentral.com/articles/10.1186/1757-4749-3-1
    8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1296081/
    9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763174/
    10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22109896
    11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2898551/
    12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22731729
    13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435852/
    14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4050039/
    15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4880177/
    16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3601973/
    17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4604320/
    18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662178/
    19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758766/
    20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25676324
    21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22525431
    22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3458511/
    23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21248165
    24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25887492
    25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22314561
    26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4266989/
    27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19148789
    28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16565490/
    29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4231515/
    30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1856434/
    31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4686753/
    32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC185633
    33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27749689
    34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5407015/

What you can read next

Trápí tě nadýmání?
Co dělat, když Vám vývar na GAPS nesvědčí
Jak by měla vypadat zdravá stolice?

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Instagram
  • X
  • Facebook
DNA Health

DNA Health

Tento genetický test ti umožní lépe porozumět svým genetickým predispozicím a rizikům spojených s civilizačními a chronickými onemocněními. Zjistíš, jaké potraviny a doplňky stravy jsou pro tebe nejvhodnější a jaké změny bys měla případně provést ve svém životním stylu, aby ses cítila lépe, plná energie a udržela si celkové zdraví.

7.300 Kč – 11.300 Kč
Koupit

Žaneta Kremsa, FNLP

Specialistka na funkční výživu, zdravý životní styl a psychickou pohodu

  • Můj účet
  • Košík
  • Pokladna
  • Zásady ochrany osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Zásady cookies (EU)
  • Přihlášení
Esence ROVNOVÁHY

Made with ♡ All Rights Reserved © 2024

TOP
Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}