Kimchi

Kategorie, , ObtížnostIntermediate

Když jsem nachlazená, tak se léčím pomocí kimchi. 🔥 Chilli mě pořádně prohřeje a probiotika zatočí s bacily. Nebo alespoň tak si představuju, že by to mělo fungovat.. 😅 A protože všude kolem mě řádí teď nějaká viróza, rozhodla jsem se podělit o recept, jak u nás doma děláme kimchi my.

 

Share

Ingredients

 1 pekingské zelí
 2 lžíce nerafinované mořšké soli
 10 stroužků česneku
 10 cm zázvoru
 3 jarní cibulky
 2 mrkve
 1 lžičku chilli koření
 ¼ hrnku rybí omáčky (coconut aminos)

Directions

1

Ze zelí odkrojte košťál a jednotlivé listy od sebe oddělte. Listy přendejte do větší mísy prosolte je a zalijte vodou. Víc soli dejte ke zbylému košťálu, sůl vytáhne z listů vodu a ty pak hezky změknou. Takhle prosolené je nechte 4 hodiny, jednou za čas listy obraťte, mají tendenci vyplavat.

2

Potom listy propláchněte v čisté vodě, nechte je okapat a pak je nakrájejte na kousky. Správně by se listy měly nechávat celé, ale mě se pak špatně vyndavají ze sklenice, navíc pokud je kimchi hodně pálivé, tak toho tolik najednou ani nesním.

3

K zelí přidejte nadrobno nakrájený česnek, nastrouhaný zázvor, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, tenké proužky mrkve (můžete použít např. škrabku julienne) chilli a rybí omáčku. Vše pořádně promačkejte, aby zelenina pustila dostatek šťávy a pak přendejte do uzavíratelné sklenice, kde ji upěchujte ke dnu. Můžete ji ještě zatížit závažím určeným pro fermentaci.

4

A pak už nechte kimchi fermentovat. Ve stínu, v pokojové teplotě, přibližně dva týdny. První dny je potřeba ze sklenice opatrně upouštět vzduch. Pak už není potřeba. Hotové kimchi dejte do lednice, kde by mělo vydržet dokavaď ho nesníte.

Kimchi

 

Doba přípravy30 minsCelková doba4 hrs 30 mins
 1 pekingské zelí
 2 lžíce nerafinované mořšké soli
 10 stroužků česneku
 10 cm zázvoru
 3 jarní cibulky
 2 mrkve
 1 lžičku chilli koření
 ¼ hrnku rybí omáčky (coconut aminos)
1

Ze zelí odkrojte košťál a jednotlivé listy od sebe oddělte. Listy přendejte do větší mísy prosolte je a zalijte vodou. Víc soli dejte ke zbylému košťálu, sůl vytáhne z listů vodu a ty pak hezky změknou. Takhle prosolené je nechte 4 hodiny, jednou za čas listy obraťte, mají tendenci vyplavat.

2

Potom listy propláchněte v čisté vodě, nechte je okapat a pak je nakrájejte na kousky. Správně by se listy měly nechávat celé, ale mě se pak špatně vyndavají ze sklenice, navíc pokud je kimchi hodně pálivé, tak toho tolik najednou ani nesním.

3

K zelí přidejte nadrobno nakrájený česnek, nastrouhaný zázvor, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, tenké proužky mrkve (můžete použít např. škrabku julienne) chilli a rybí omáčku. Vše pořádně promačkejte, aby zelenina pustila dostatek šťávy a pak přendejte do uzavíratelné sklenice, kde ji upěchujte ke dnu. Můžete ji ještě zatížit závažím určeným pro fermentaci.

4

A pak už nechte kimchi fermentovat. Ve stínu, v pokojové teplotě, přibližně dva týdny. První dny je potřeba ze sklenice opatrně upouštět vzduch. Pak už není potřeba. Hotové kimchi dejte do lednice, kde by mělo vydržet dokavaď ho nesníte.