Zelňačka

Kategorie, ObtížnostZačátečník

Tato zelňačka byla jedním z mých prvních receptů na Živé kultuře a za ty roky jsem její postup ani moc nezměnila. Tuto verzi jsem doplnila o tuřín, který když se povaří s kmínen, tak ho v zelňačce nerozeznáte od brambor. Také jsem nyní zelňačku zahustila částí rozmixované polévky. Orestovaná klobáska dodá polévce správný šmrnc, nicméně jestli jste na nějakém striktním terapeutickém protokolu a neseženete kvalitní zdroj bez cukru, éček či jiných aditiv, tak ji raději vynechte. Pokud by byla na někoho zelňačka moc kyselá a nemohl ji zjemnit zakysanou smetanou, může vyzkoušet smetanu kokosovou. Zkoušela jsem to a chutná to také dobře.

 

Share

Ingredients

 1 větší cibule
 1 klobáska (bez cukru a éček, případně domácí uzené maso)
 cca půl lžičky sladké červené papriky (na AIP vynechte)
 cca půl lžičky jemně drceného kmínu
 1 litr hovězího vývaru
 1 hrnek a půl kysaného zelí
 2 bobkové listy
 1 tuřín
 sádlo
 domácí zakysaná smetana

Directions

1

V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji lehce zesklovatět. Poté přidejte pokrájenou klobásku a krátce oboje orestujte, dokavaď nebude cibulka do hněda.

2

Poprašte červenou paprikou, přidejte kmín, zalijte hovězím vývarem a nechte krátce povařit.

3

Tuřín oloupejte a uvařte v extra hrnci s kmínem a solí.

4

Z kysaného zelí vymačkejte šťávu, trochu ho překrájejte a přidejte ho do vývaru. Přidejte bobkový list a povařte na mírném ohni přibližně 10 min.

5

Z polévky odeberte cca hrnek vývaru i se zelím (klidně i s klobáskou), rozmixujte ji na hladkou kaši a vmíchejte ji do polévky.

6

Z uvařeného tuřínu slijte vodu a přidejte ho do hotové zelňačky. Na závěr můžete dochutit solí, pepřem, případně dokyselte šťávou z kysaného zelí nebo jablečným octem.

7

Pokud tolerujete mléčné výrobky, můžete zelňačku při podávání zjemnit domácí zakysanou smetanou.

Zelňačka

 

Doba přípravy10 minsCelková doba30 mins
 1 větší cibule
 1 klobáska (bez cukru a éček, případně domácí uzené maso)
 cca půl lžičky sladké červené papriky (na AIP vynechte)
 cca půl lžičky jemně drceného kmínu
 1 litr hovězího vývaru
 1 hrnek a půl kysaného zelí
 2 bobkové listy
 1 tuřín
 sádlo
 domácí zakysaná smetana
1

V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji lehce zesklovatět. Poté přidejte pokrájenou klobásku a krátce oboje orestujte, dokavaď nebude cibulka do hněda.

2

Poprašte červenou paprikou, přidejte kmín, zalijte hovězím vývarem a nechte krátce povařit.

3

Tuřín oloupejte a uvařte v extra hrnci s kmínem a solí.

4

Z kysaného zelí vymačkejte šťávu, trochu ho překrájejte a přidejte ho do vývaru. Přidejte bobkový list a povařte na mírném ohni přibližně 10 min.

5

Z polévky odeberte cca hrnek vývaru i se zelím (klidně i s klobáskou), rozmixujte ji na hladkou kaši a vmíchejte ji do polévky.

6

Z uvařeného tuřínu slijte vodu a přidejte ho do hotové zelňačky. Na závěr můžete dochutit solí, pepřem, případně dokyselte šťávou z kysaného zelí nebo jablečným octem.

7

Pokud tolerujete mléčné výrobky, můžete zelňačku při podávání zjemnit domácí zakysanou smetanou.