
Zelňačka
Tato zelňačka byla jedním z mých prvních receptů na Živé kultuře a za ty roky jsem její postup ani moc nezměnila. Tuto verzi jsem doplnila o tuřín, který když se povaří s kmínen, tak ho v zelňačce nerozeznáte od brambor. Také jsem nyní zelňačku zahustila částí rozmixované polévky. Orestovaná klobáska dodá polévce správný šmrnc, nicméně jestli jste na nějakém striktním terapeutickém protokolu a neseženete kvalitní zdroj bez cukru, éček či jiných aditiv, tak ji raději vynechte. Pokud by byla na někoho zelňačka moc kyselá a nemohl ji zjemnit zakysanou smetanou, může vyzkoušet smetanu kokosovou. Zkoušela jsem to a chutná to také dobře.
Ingredients
Directions
V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji lehce zesklovatět. Poté přidejte pokrájenou klobásku a krátce oboje orestujte, dokavaď nebude cibulka do hněda.
Poprašte červenou paprikou, přidejte kmín, zalijte hovězím vývarem a nechte krátce povařit.
Tuřín oloupejte a uvařte v extra hrnci s kmínem a solí.
Z kysaného zelí vymačkejte šťávu, trochu ho překrájejte a přidejte ho do vývaru. Přidejte bobkový list a povařte na mírném ohni přibližně 10 min.
Z polévky odeberte cca hrnek vývaru i se zelím (klidně i s klobáskou), rozmixujte ji na hladkou kaši a vmíchejte ji do polévky.
Z uvařeného tuřínu slijte vodu a přidejte ho do hotové zelňačky. Na závěr můžete dochutit solí, pepřem, případně dokyselte šťávou z kysaného zelí nebo jablečným octem.
Pokud tolerujete mléčné výrobky, můžete zelňačku při podávání zjemnit domácí zakysanou smetanou.
V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji lehce zesklovatět. Poté přidejte pokrájenou klobásku a krátce oboje orestujte, dokavaď nebude cibulka do hněda.
Poprašte červenou paprikou, přidejte kmín, zalijte hovězím vývarem a nechte krátce povařit.
Tuřín oloupejte a uvařte v extra hrnci s kmínem a solí.
Z kysaného zelí vymačkejte šťávu, trochu ho překrájejte a přidejte ho do vývaru. Přidejte bobkový list a povařte na mírném ohni přibližně 10 min.
Z polévky odeberte cca hrnek vývaru i se zelím (klidně i s klobáskou), rozmixujte ji na hladkou kaši a vmíchejte ji do polévky.
Z uvařeného tuřínu slijte vodu a přidejte ho do hotové zelňačky. Na závěr můžete dochutit solí, pepřem, případně dokyselte šťávou z kysaného zelí nebo jablečným octem.
Pokud tolerujete mléčné výrobky, můžete zelňačku při podávání zjemnit domácí zakysanou smetanou.