Print Options:

Zapečený lilek

Monžství1 ServingDoba vaření45 mins

 4 menší lilky
 ¼ hrnek olivového oleje
Masová směs
 500 g mletého hovězího, s cca 15 % tuku
 2 stroužky česnekuMůžete použít i medvědí česnek
 2 lžička drceného kmínu
 2 lžička drceného koriandru
 ½ lžička mleté skořice
 ½ lžička drceného nového koření
 chilli, dle vlastní tolerance
 kúra a šťáva z jednoho citrónu
 2 lžíce rajčatového pyré
 ½ hrnek čerstvé petrželky
 ½ hrnek čerstvé máty
Dressing
 ¾ hrnek řeckého jogurutmůžete použít kokosový
 3 lžička koření sumah
Na ozdobu
 zrníčka granátového jablka
 pražené pistáciové oříšky
 nasekaná čerstvá petrželka
 nasekaná čerstvá máta
1

Předehřejte troubu na 220°C. Na plech dejte pečící papír a do vnitřní rozkrojené části lilku udělejte hlubší zářezy nožem ve tvaru mřížky (cca 1.5cm veliké). Lilky vložte na pečící papír a potřete olivovým olejem, osolte ho a dejte ho péct na 25-30 minut, dokud nezhnědne a nezměkne.

2

Zbytek oleje rozpalte na pánvi a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile bude cibule nahnědlá, přidejte mleté hovězí a společně osmahněte ještě tak 8 minut.

3

Přidejte propasírovaný, nebo medvědí česnek, koření, rajčatové pyré a poduste 10 minut.

4

Odstavte maso z ohně a přidejte čerstvé bylinky, kúru a šťávu z půlky citrónu.

Dressing
5

Smíchejte bílý, nebo kokosový jogurt, sumah koření a zbytek citrónové šťávy.

Servírování
6

Na talíř naaranžujte lilek a na něj umístěte mleté hovězí, dressing a posypte granátovým jablkem a nadrobno nakrájenými bylinkami.

Dobrou chuť! ;)