
Rostlinné mléko
Příprava domácího rostlinného mléka je velmi jednoduchá, mléko vás vyjde mnohem levněji, než obvykle dostupná rostlinná mléka. Můžete si ho připravit kdykoliv (ořechy, semínka nebo obiloviny většinou každý z nás doma najde), ale hlavně máte pod kontrolou veškeré složení. Mléko můžete připravovat z nejrůznějších druhů ořechů, z obilovin (např. rýže, ovesné nebo jiné vločky), ze semínek (např. ze sezamových nebo konopných semínek, máku), ale i luštěnin.
Já nejčastěji střídám mandlové, které používám při pečení a vaření. Kokosové mám ráda při přípravě asijských jídel, ovesné do kávy (je hustější a krémovější), lískoořískové při přípravě dezertů a nebo kešú mléko, které je nejvíc neutrální a hodí se do sladkého i slaného.
Ingredients
Directions
Základní surovinu ideálně předem namočte po dobu 7 hodin, bude pak lépe stravitelná a pokud nemáte dostatečně výkonný mixér, půjde i lépe mixovat.
Drobná semínka, například mák, lněná a konopná semínka namáčet nemusíte.
Pokud budete používat ořechy věnujte pozornost jejich kvalitě – měly by být čerstvé, nepražené, nesolené, ideálně v BIO kvalitě (aby nebyly zdrojem plísní a jiných toxických látek).
Ořechy, semínka, nebo obilovinu propláchněte, pokud jste předem namáčeli a spolu s ostatními surovinami vložte do mixéru. Vše důkladně rozmixujte. Rozmixované mléko ochutnejte a případně dochuťte solí, či datlí nebo vanilkou a znovu promixujte. Mě se osvědčil tento mixér, který používám už několik let.
Vzniklé mléko přeceďte přes sáček na výrobu mléka. Pokud nemáte, můžete použít i jemné sítko, nebo jemnou bavlněnou látku.
Hotové mléko přelijte do čisté sklenice, v lednici ho můžete skladovat až 5 dní.
Základní surovinu ideálně předem namočte po dobu 7 hodin, bude pak lépe stravitelná a pokud nemáte dostatečně výkonný mixér, půjde i lépe mixovat.
Drobná semínka, například mák, lněná a konopná semínka namáčet nemusíte.
Pokud budete používat ořechy věnujte pozornost jejich kvalitě – měly by být čerstvé, nepražené, nesolené, ideálně v BIO kvalitě (aby nebyly zdrojem plísní a jiných toxických látek).
Ořechy, semínka, nebo obilovinu propláchněte, pokud jste předem namáčeli a spolu s ostatními surovinami vložte do mixéru. Vše důkladně rozmixujte. Rozmixované mléko ochutnejte a případně dochuťte solí, či datlí nebo vanilkou a znovu promixujte. Mě se osvědčil tento mixér, který používám už několik let.
Vzniklé mléko přeceďte přes sáček na výrobu mléka. Pokud nemáte, můžete použít i jemné sítko, nebo jemnou bavlněnou látku.
Hotové mléko přelijte do čisté sklenice, v lednici ho můžete skladovat až 5 dní.