Rostlinné mléko

KategorieObtížnostZačátečník

Příprava domácího rostlinného mléka je velmi jednoduchá, mléko vás vyjde mnohem levněji, než obvykle dostupná rostlinná mléka. Můžete si ho připravit kdykoliv (ořechy, semínka nebo obiloviny většinou každý z nás doma najde), ale hlavně máte pod kontrolou veškeré složení. Mléko můžete připravovat z nejrůznějších druhů ořechů, z obilovin (např. rýže, ovesné nebo jiné vločky), ze semínek (např. ze sezamových nebo konopných semínek, máku), ale i luštěnin.

Já nejčastěji střídám mandlové, které používám při pečení a vaření. Kokosové mám ráda při přípravě asijských jídel, ovesné do kávy (je hustější a krémovější), lískoořískové při přípravě dezertů a nebo kešú mléko, které je nejvíc neutrální a hodí se do sladkého i slaného.

Share

Ingredients

 100 g základní surovinyořechy, semínka, obiloviny...
 500 ml filtrované vody
 3 datle(můžete vynechat)
 špetka soli
 vanilkový extrakt(můžete vynechat)

Directions

1

Základní surovinu ideálně předem namočte po dobu 7 hodin, bude pak lépe stravitelná a pokud nemáte dostatečně výkonný mixér, půjde i lépe mixovat.

Drobná semínka, například mák, lněná a konopná semínka namáčet nemusíte.

Pokud budete používat ořechy věnujte pozornost jejich kvalitě – měly by být čerstvé, nepražené, nesolené, ideálně v BIO kvalitě (aby nebyly zdrojem plísní a jiných toxických látek).

2

Ořechy, semínka, nebo obilovinu propláchněte, pokud jste předem namáčeli a spolu s ostatními surovinami vložte do mixéru. Vše důkladně rozmixujte. Rozmixované mléko ochutnejte a případně dochuťte solí, či datlí nebo vanilkou a znovu promixujte. Mě se osvědčil tento mixér, který používám už několik let.

3

Vzniklé mléko přeceďte přes sáček na výrobu mléka. Pokud nemáte, můžete použít i jemné sítko, nebo jemnou bavlněnou látku.

4

Hotové mléko přelijte do čisté sklenice, v lednici ho můžete skladovat až 5 dní.

Rostlinné mléko

 

Doba přípravy3 mins
 100 g základní surovinyořechy, semínka, obiloviny...
 500 ml filtrované vody
 3 datle(můžete vynechat)
 špetka soli
 vanilkový extrakt(můžete vynechat)
1

Základní surovinu ideálně předem namočte po dobu 7 hodin, bude pak lépe stravitelná a pokud nemáte dostatečně výkonný mixér, půjde i lépe mixovat.

Drobná semínka, například mák, lněná a konopná semínka namáčet nemusíte.

Pokud budete používat ořechy věnujte pozornost jejich kvalitě – měly by být čerstvé, nepražené, nesolené, ideálně v BIO kvalitě (aby nebyly zdrojem plísní a jiných toxických látek).

2

Ořechy, semínka, nebo obilovinu propláchněte, pokud jste předem namáčeli a spolu s ostatními surovinami vložte do mixéru. Vše důkladně rozmixujte. Rozmixované mléko ochutnejte a případně dochuťte solí, či datlí nebo vanilkou a znovu promixujte. Mě se osvědčil tento mixér, který používám už několik let.

3

Vzniklé mléko přeceďte přes sáček na výrobu mléka. Pokud nemáte, můžete použít i jemné sítko, nebo jemnou bavlněnou látku.

4

Hotové mléko přelijte do čisté sklenice, v lednici ho můžete skladovat až 5 dní.