Kombucha

Kategorie, , ObtížnostZačátečník

Kombuchu asi nemusím představovat. Dnes už jí můžete sehnat v každém obchodě se zdravou výživou a většina z vás jistě ví, že se jedná o probiotický nápoj, který podporuje trávení a imunitní systém. Často se mě ale ptáte, jak kombuchu připravovat, tak vám sem chci napsat jak jí mám ráda já a co se nám osvědčilo.

Share

Ingredients

Directions

1. fermentace
1

Večer uvařím 5l černého čaje a osladím ho 400 g hnědého třtinového cukru (zkoušela jsem i jiná sladidla a z jiných mi výsledná kombucha tolik nechutná). Cukr rozpustím a nechám přes noc vychladnout.

2

Ráno přeleju čaj do nádoby, ve které kombucha bude fermentovat, přidám do ní alespoň 500 ml hotové kombuchy, kterou jsem si nechala z minulé várky a nakonec přidám samotnou houbu. Nádobu přikryju plátýnkem, které upevním gumičkou a přendám do chladné tmavé místnosti.

3

Zrání 5l kombuchy trvá kolem 2 týdnů. Vyhovuje mi dělat kombuchu v nádobě s kohoutkem, abych si mohla v průběhu fermentace nápoj upouštět a ochutnávat, jestli už je dostatečně silná. My ji máme rádi doma silnější, když už tam není cítit téměř žádný zbytkový cukr. Pokud to přeženete a necháte kombuchu zrát příliš dlouho, budete z ní mít kombuchový ocet.

4

Hotovou kombuchu stočte do láhví s víčkem a přendejte do ledničky. Nechte si stranou 500 ml, pro novou várku.

5

Během fermentace, se na hladině bude tvořit dceřiná houba, ta původní - mateřská, vám klesne ke dnu. Občas se stane, že houby srostou k sobě. Obojí je v pořádku. Starou kombuchu můžete dát někomu dalšímu, z nové si udělejte další várku. Pokud nemáte kombuchu komu dát, můžete si ji zkusit zamrazit, případně ji vyhodit na kompost.

2. fermentace
6

Pokud chcete docílit různých příchutí, můžete nechat projít kombuchový nápoj druhou fermentací.

7

Do hotového nápoje můžete přidat různé ovoce a koření. My máme moc rádi kombuchu s hruškami, se skořicí a hřebíčkem. Další oblíbené kominace jsou:

lesní plody (i mražené)
černý rybíz s tymiánem zázvor, borůvky, levandule
brusinky a pomeranč
černý bez
fíky a pomeranč
zázvor a citrónová tráva
zázvor a grapefruit

8

Vybrané bylinky a ovoce přidejte do kombuchového nápoje a nechte fermentovat 3-7 dní. Pak přeceďte a nápoj přendejte do chladničky. Bylinky a ovoce vyhoďte na kompost (většinou se na nich vytvoří kombuchový biome.

Kombucha

 

1. fermentace
1

Večer uvařím 5l černého čaje a osladím ho 400 g hnědého třtinového cukru (zkoušela jsem i jiná sladidla a z jiných mi výsledná kombucha tolik nechutná). Cukr rozpustím a nechám přes noc vychladnout.

2

Ráno přeleju čaj do nádoby, ve které kombucha bude fermentovat, přidám do ní alespoň 500 ml hotové kombuchy, kterou jsem si nechala z minulé várky a nakonec přidám samotnou houbu. Nádobu přikryju plátýnkem, které upevním gumičkou a přendám do chladné tmavé místnosti.

3

Zrání 5l kombuchy trvá kolem 2 týdnů. Vyhovuje mi dělat kombuchu v nádobě s kohoutkem, abych si mohla v průběhu fermentace nápoj upouštět a ochutnávat, jestli už je dostatečně silná. My ji máme rádi doma silnější, když už tam není cítit téměř žádný zbytkový cukr. Pokud to přeženete a necháte kombuchu zrát příliš dlouho, budete z ní mít kombuchový ocet.

4

Hotovou kombuchu stočte do láhví s víčkem a přendejte do ledničky. Nechte si stranou 500 ml, pro novou várku.

5

Během fermentace, se na hladině bude tvořit dceřiná houba, ta původní - mateřská, vám klesne ke dnu. Občas se stane, že houby srostou k sobě. Obojí je v pořádku. Starou kombuchu můžete dát někomu dalšímu, z nové si udělejte další várku. Pokud nemáte kombuchu komu dát, můžete si ji zkusit zamrazit, případně ji vyhodit na kompost.

2. fermentace
6

Pokud chcete docílit různých příchutí, můžete nechat projít kombuchový nápoj druhou fermentací.

7

Do hotového nápoje můžete přidat různé ovoce a koření. My máme moc rádi kombuchu s hruškami, se skořicí a hřebíčkem. Další oblíbené kominace jsou:

lesní plody (i mražené)
černý rybíz s tymiánem zázvor, borůvky, levandule
brusinky a pomeranč
černý bez
fíky a pomeranč
zázvor a citrónová tráva
zázvor a grapefruit

8

Vybrané bylinky a ovoce přidejte do kombuchového nápoje a nechte fermentovat 3-7 dní. Pak přeceďte a nápoj přendejte do chladničky. Bylinky a ovoce vyhoďte na kompost (většinou se na nich vytvoří kombuchový biome.