
Kombucha
Kombuchu asi nemusím představovat. Dnes už jí můžete sehnat v každém obchodě se zdravou výživou a většina z vás jistě ví, že se jedná o probiotický nápoj, který podporuje trávení a imunitní systém. Často se mě ale ptáte, jak kombuchu připravovat, tak vám sem chci napsat jak jí mám ráda já a co se nám osvědčilo.
Ingredients
Directions
Večer uvařím 5l černého čaje a osladím ho 400 g hnědého třtinového cukru (zkoušela jsem i jiná sladidla a z jiných mi výsledná kombucha tolik nechutná). Cukr rozpustím a nechám přes noc vychladnout.
Ráno přeleju čaj do nádoby, ve které kombucha bude fermentovat, přidám do ní alespoň 500 ml hotové kombuchy, kterou jsem si nechala z minulé várky a nakonec přidám samotnou houbu. Nádobu přikryju plátýnkem, které upevním gumičkou a přendám do chladné tmavé místnosti.
Zrání 5l kombuchy trvá kolem 2 týdnů. Vyhovuje mi dělat kombuchu v nádobě s kohoutkem, abych si mohla v průběhu fermentace nápoj upouštět a ochutnávat, jestli už je dostatečně silná. My ji máme rádi doma silnější, když už tam není cítit téměř žádný zbytkový cukr. Pokud to přeženete a necháte kombuchu zrát příliš dlouho, budete z ní mít kombuchový ocet.
Hotovou kombuchu stočte do láhví s víčkem a přendejte do ledničky. Nechte si stranou 500 ml, pro novou várku.
Během fermentace, se na hladině bude tvořit dceřiná houba, ta původní - mateřská, vám klesne ke dnu. Občas se stane, že houby srostou k sobě. Obojí je v pořádku. Starou kombuchu můžete dát někomu dalšímu, z nové si udělejte další várku. Pokud nemáte kombuchu komu dát, můžete si ji zkusit zamrazit, případně ji vyhodit na kompost.
Pokud chcete docílit různých příchutí, můžete nechat projít kombuchový nápoj druhou fermentací.
Do hotového nápoje můžete přidat různé ovoce a koření. My máme moc rádi kombuchu s hruškami, se skořicí a hřebíčkem. Další oblíbené kominace jsou:
lesní plody (i mražené)
černý rybíz s tymiánem zázvor, borůvky, levandule
brusinky a pomeranč
černý bez
fíky a pomeranč
zázvor a citrónová tráva
zázvor a grapefruit
Vybrané bylinky a ovoce přidejte do kombuchového nápoje a nechte fermentovat 3-7 dní. Pak přeceďte a nápoj přendejte do chladničky. Bylinky a ovoce vyhoďte na kompost (většinou se na nich vytvoří kombuchový biome.
Večer uvařím 5l černého čaje a osladím ho 400 g hnědého třtinového cukru (zkoušela jsem i jiná sladidla a z jiných mi výsledná kombucha tolik nechutná). Cukr rozpustím a nechám přes noc vychladnout.
Ráno přeleju čaj do nádoby, ve které kombucha bude fermentovat, přidám do ní alespoň 500 ml hotové kombuchy, kterou jsem si nechala z minulé várky a nakonec přidám samotnou houbu. Nádobu přikryju plátýnkem, které upevním gumičkou a přendám do chladné tmavé místnosti.
Zrání 5l kombuchy trvá kolem 2 týdnů. Vyhovuje mi dělat kombuchu v nádobě s kohoutkem, abych si mohla v průběhu fermentace nápoj upouštět a ochutnávat, jestli už je dostatečně silná. My ji máme rádi doma silnější, když už tam není cítit téměř žádný zbytkový cukr. Pokud to přeženete a necháte kombuchu zrát příliš dlouho, budete z ní mít kombuchový ocet.
Hotovou kombuchu stočte do láhví s víčkem a přendejte do ledničky. Nechte si stranou 500 ml, pro novou várku.
Během fermentace, se na hladině bude tvořit dceřiná houba, ta původní - mateřská, vám klesne ke dnu. Občas se stane, že houby srostou k sobě. Obojí je v pořádku. Starou kombuchu můžete dát někomu dalšímu, z nové si udělejte další várku. Pokud nemáte kombuchu komu dát, můžete si ji zkusit zamrazit, případně ji vyhodit na kompost.
Pokud chcete docílit různých příchutí, můžete nechat projít kombuchový nápoj druhou fermentací.
Do hotového nápoje můžete přidat různé ovoce a koření. My máme moc rádi kombuchu s hruškami, se skořicí a hřebíčkem. Další oblíbené kominace jsou:
lesní plody (i mražené)
černý rybíz s tymiánem zázvor, borůvky, levandule
brusinky a pomeranč
černý bez
fíky a pomeranč
zázvor a citrónová tráva
zázvor a grapefruit
Vybrané bylinky a ovoce přidejte do kombuchového nápoje a nechte fermentovat 3-7 dní. Pak přeceďte a nápoj přendejte do chladničky. Bylinky a ovoce vyhoďte na kompost (většinou se na nich vytvoří kombuchový biome.