Jemný dhal z červené čočky

KategorieObtížnostZačátečník

Čočkový dhal patří mezi naše oblíbená jídla, obzvláště nyní, když už začíná být chladno. Luštěniny patří v tradiční čínské medicíně mezi doporučované potraviny pro zimní období a pokud je řádně připravíte, tak si je můžete dopřát i na protokolu GAPS. Tento dhal je kořeněný, ale není pálivý. Připravila jsem ho tak, aby ho jedla i Mia, Kuba si do talíře přidal ještě lžíci chilli.

English version

Share

Ingredients

 500 g červené čočky
 1 lžíce jablečného octa
 1 bílá cibule
 2 červené cibule
 1 stroužek česneku
 2 velká rajčata
 500 ml domácího rajčatového pyré
 250 ml kokosového mléka
 500 ml vývaru (případně filtrované vody)
 1 lžíce kokosového oleje
 hrst čerstvého koriandru / petrželky
Koření
 1 lžička kurkumy
 1 lžička římského kmínu
 1 lžička mletého koriandru
 2 lžičky garam masala
 ¼ lžičky mleté skořice
 špetka drceného černého pepře
 špetka kari
 mořská sůl

Directions

1

Čočku namočte na 10 hodin ve filtrované vodě, do které přidejte lžíci jablečného octa. Poté čočku důkladně propláchněte. Já čočku vždy přecedím přes cedník, naliju do ní čistou vodu, čočku promíchám a opět přecedim. A to tak dlouho, dokud po promíchání čočky nezůstane čistá voda.

2

V pánvi do zlatova orestujte nadrobno nakrájené cibule. Poté přidejte koření a ještě minutku opékejte.

3

K cibulím přidejte čočku a zalijte ji vývarem. Po chvilce přidejte domácí rajčatové pyré, nadrobno pokrájená rajčata (*), propasírovaný česnek, kokosové mléko a směs promíchejte. Vařte přibližně 15 minut, dokavaď nebude čočka kašovitá.

* Domácí rajčatové pyré a rajčata, můžete případně nahradit jednou plechovkou loupaných pokrájených rajčat a 200 ml tomatového pyré. Pokud jste na GAPS protokolu, je potřeba použít domácí pyré z pečených rajčat.

4

Nakonec vmíchejte nadrobno pokrájený koriandr (nebo petrželku) a dochuťte solí. Podávejte posypané hrstkou čerstvých bylinek a případně chilli.

Jemný dhal z červené čočky

 

Doba přípravy15 minsCelková doba10 hrs 20 mins
 500 g červené čočky
 1 lžíce jablečného octa
 1 bílá cibule
 2 červené cibule
 1 stroužek česneku
 2 velká rajčata
 500 ml domácího rajčatového pyré
 250 ml kokosového mléka
 500 ml vývaru (případně filtrované vody)
 1 lžíce kokosového oleje
 hrst čerstvého koriandru / petrželky
Koření
 1 lžička kurkumy
 1 lžička římského kmínu
 1 lžička mletého koriandru
 2 lžičky garam masala
 ¼ lžičky mleté skořice
 špetka drceného černého pepře
 špetka kari
 mořská sůl
1

Čočku namočte na 10 hodin ve filtrované vodě, do které přidejte lžíci jablečného octa. Poté čočku důkladně propláchněte. Já čočku vždy přecedím přes cedník, naliju do ní čistou vodu, čočku promíchám a opět přecedim. A to tak dlouho, dokud po promíchání čočky nezůstane čistá voda.

2

V pánvi do zlatova orestujte nadrobno nakrájené cibule. Poté přidejte koření a ještě minutku opékejte.

3

K cibulím přidejte čočku a zalijte ji vývarem. Po chvilce přidejte domácí rajčatové pyré, nadrobno pokrájená rajčata (*), propasírovaný česnek, kokosové mléko a směs promíchejte. Vařte přibližně 15 minut, dokavaď nebude čočka kašovitá.

* Domácí rajčatové pyré a rajčata, můžete případně nahradit jednou plechovkou loupaných pokrájených rajčat a 200 ml tomatového pyré. Pokud jste na GAPS protokolu, je potřeba použít domácí pyré z pečených rajčat.

4

Nakonec vmíchejte nadrobno pokrájený koriandr (nebo petrželku) a dochuťte solí. Podávejte posypané hrstkou čerstvých bylinek a případně chilli.