Jemný dhal z červené čočky

KategorieObtížnostZačátečník

Čočkový dhal patří mezi naše oblíbená jídla, obzvláště nyní, když už začíná být chladno. Luštěniny patří v tradiční čínské medicíně mezi doporučované potraviny pro zimní období a pokud je řádně připravíte, tak si je můžete dopřát i na protokolu GAPS. Tento dhal je kořeněný, ale není pálivý. Připravila jsem ho tak, aby ho jedla i Mia, Kuba si do talíře přidal ještě lžíci chilli.

Share

Ingredients

 500 g červené čočky
 1 lžíce jablečného octa
 1 bílá cibule
 2 červené cibule
 1 stroužek česneku
 2 velká rajčata
 500 ml domácího rajčatového pyré
 250 ml kokosového mléka
 500 ml vývaru (případně filtrované vody)
 1 lžíce kokosového oleje
 hrst čerstvého koriandru / petrželky
Koření
 1 lžička kurkumy
 1 lžička římského kmínu
 1 lžička mletého koriandru
 2 lžičky garam masala
 ¼ lžičky mleté skořice
 špetka drceného černého pepře
 špetka kari
 mořská sůl

Directions

1

Čočku namočte na 2-3 hodiny ve filtrované vodě, do které přidejte lžíci jablečného octa. Poté čočku důkladně propláchněte. Já čočku vždy přecedím přes cedník, naliju do ní čistou vodu, čočku promíchám a opět přecedim. A to tak dlouho, dokud po promíchání čočky nezůstane čistá voda.

2

V pánvi do zlatova orestujte nadrobno nakrájené cibule. Poté přidejte koření a ještě minutku opékejte.

3

K cibulím přidejte čočku a zalijte ji vývarem. Po chvilce přidejte domácí rajčatové pyré, nadrobno pokrájená rajčata (*), propasírovaný česnek, kokosové mléko a směs promíchejte. Vařte přibližně 15 minut, dokavaď nebude čočka kašovitá.

* Domácí rajčatové pyré a rajčata, můžete případně nahradit jednou plechovkou loupaných pokrájených rajčat a 200 ml tomatového pyré. Pokud jste na GAPS protokolu, je potřeba použít domácí pyré z pečených rajčat.

4

Nakonec vmíchejte nadrobno pokrájený koriandr (nebo petrželku) a dochuťte solí. Podávejte posypané hrstkou čerstvých bylinek a případně chilli.

Jemný dhal z červené čočky

 

Doba přípravy15 minsCelková doba2 hrs 15 mins
 500 g červené čočky
 1 lžíce jablečného octa
 1 bílá cibule
 2 červené cibule
 1 stroužek česneku
 2 velká rajčata
 500 ml domácího rajčatového pyré
 250 ml kokosového mléka
 500 ml vývaru (případně filtrované vody)
 1 lžíce kokosového oleje
 hrst čerstvého koriandru / petrželky
Koření
 1 lžička kurkumy
 1 lžička římského kmínu
 1 lžička mletého koriandru
 2 lžičky garam masala
 ¼ lžičky mleté skořice
 špetka drceného černého pepře
 špetka kari
 mořská sůl
1

Čočku namočte na 2-3 hodiny ve filtrované vodě, do které přidejte lžíci jablečného octa. Poté čočku důkladně propláchněte. Já čočku vždy přecedím přes cedník, naliju do ní čistou vodu, čočku promíchám a opět přecedim. A to tak dlouho, dokud po promíchání čočky nezůstane čistá voda.

2

V pánvi do zlatova orestujte nadrobno nakrájené cibule. Poté přidejte koření a ještě minutku opékejte.

3

K cibulím přidejte čočku a zalijte ji vývarem. Po chvilce přidejte domácí rajčatové pyré, nadrobno pokrájená rajčata (*), propasírovaný česnek, kokosové mléko a směs promíchejte. Vařte přibližně 15 minut, dokavaď nebude čočka kašovitá.

* Domácí rajčatové pyré a rajčata, můžete případně nahradit jednou plechovkou loupaných pokrájených rajčat a 200 ml tomatového pyré. Pokud jste na GAPS protokolu, je potřeba použít domácí pyré z pečených rajčat.

4

Nakonec vmíchejte nadrobno pokrájený koriandr (nebo petrželku) a dochuťte solí. Podávejte posypané hrstkou čerstvých bylinek a případně chilli.