Ořechy dejte péct na 10–15 minut do trouby na 180 °C. Tím, jak se zahřejí, tak se z nich lépe uvolní olej a nebude pak potřeba žádný olej přidávat.
Pokud máte ořechy neoloupané, pak je horké můžete přendat do utěrky a v utěrce je o sebe promnout. Slupka se pak lehce odrolí.
Ještě teplé ořechy vložte do vysoce výkonného mixéru. A na nízkou rychlost (na stupeň 4) ořechy rozmixujte tak, aby měly krémovou konzistenci. Jednou za čas bude potřeba ořechy odškrábnout od stěny nádoby. Pokud nemáte dostatečně výkonný mixér, bude potřeba k ořechům přidat trošku oleje. Já olej nepřidávala, ale pokud by byla potřeba, pak bych použila nějaký ořechový (z lískových ořechů ideálně).
Jakmile budete spokojeni s konzistencí ořechového másla, přidejte ostatní suroviny a vše důkladně promíchejte. Tím, že tam přidáte kakaový prášek, tak ořechové máslo zhoustne. Pokud ho budete chtít víc jemné, pak můžete přidat trochu oleje.