Příprava domácího rostlinného mléka je velmi jednoduchá a vyjde vás mnohem levněji, než obvykle dostupná rostlinná mléka. Můžete si ho připravit kdykoliv (ořechy, semínka nebo obiloviny většinou každý z nás doma najde), ale hlavně máte pod kontrolou veškeré složení. Mléko můžete připravovat z nejrůznějších druhů ořechů, obilovin (např. rýže, ovesné nebo jiné vločky), semínek (např. ze sezamových nebo konopných semínek, máku), ale i luštěnin.
Osobně nejčastěji střídám mandlové mléko, které používám při pečení a vaření. Kokosové mléko mám ráda při přípravě asijských jídel, ovesné do kávy (je hustější a krémovější) lískoořískové při přípravě dezertů a nebo kešú mléko, které je nejvíc neutrální a hodí se do sladkého i slaného.
Potřebujete
- 100 g základní suroviny (ořechy, semínka, obiloviny…)
- 500 ml filtrované vody
- 3 datle (můžete vynechat)
- špetku soli
- vanilkový extrakt (můžete vynechat)
Postup
Základní surovinu ideálně předem namočte po dobu 7 hodin, bude pak lépe stravitelná a pokud nemáte dostatečně výkonný mixér, půjde i lépe mixovat.
Drobná semínka, například mák, lněná a konopná semínka namáčet nemusíte.
Pokud budete používat ořechy věnujte pozornost jejich kvalitě – měly by být čerstvé, nepražené, nesolené, ideálně v BIO kvalitě (aby nebyly zdrojem plísní a jiných toxických látek).
Ořechy, semínka, nebo obilovinu propláchněte, pokud jste předem namáčeli a spolu s ostatními surovinami vložte do mixéru. Vše důkladně rozmixujte. Rozmixované mléko ochutnejte a případně dochuťte solí, či datlí nebo vanilkou a znovu promixujte.
Vzniklé mléko přeceďte přes sáček na výrobu mléka. Pokud nemáte, můžete použít i jemné sítko, nebo jemnou bavlněnou látku.
Hotové mléko přelijte do čisté sklenice, v lednici ho můžete skladovat až 5 dní.