Psychologie výživy

Psychologie výživy se zaměřuje na to, jak hluboký vliv má mysl na tělo, pokud jde o metabolizaci potravin. Zabývá se trávením, asimilací, spalováním kalorií a veškerých funkcí těla, které jsou doslova ovlivěny stresem, uvolněním, myšlenkami, vírou, emocemi, potěšením, stravovacími rytmy, povědomím nebo naším osobním příběhem.

Co jíme je pouze polovina příběhu. Druhá polovina je jakým způsobem jíme.

Výživa je mnohem více než obsah živin v dané potravině. To, že danou potravinu sníme, ještě neznamená, že z ní dokážeme vstřebat veškeré živiny, které obsahuje. Je potřeba se také dívat na to, jak je fyziologie člověka ovlivňována jeho myslí a emocemi. Je trávení, asimilace a spalování kalorií v optimálním stavu? Můžete jíst to nejzdravější jídlo na světě, pokud ho však nebudete jíst dostatečně uvolněni, nebudete schopni si z něj vzít co vaše tělo potřebuje.

Podle výzkumů stres ovlivňuje:

  • Chuť k jídlu
  • Množství kortizolu a inzulínu
  • Růst svalové hmoty
  • Zažívání
  • Vylučování živin
  • Střevní mikrobiome
  • Hladinu cholesterolu
  • Funkci štítné žlázy a růstového hormonu
  • Potravinové alergie
  • A mnoho dalšího

Většina lidí ví, že stres má obrovský dopad na naše zdraví. Všichni jsme si vědomi stresorů v našem životě jako je práce, vztahy, zdraví, finanční problémy atd. Mnoho lidí si již ovšem neuvědomuje, že naše tělo vyvýjí stresovou reakci, i když si stresovou situaci pouze představujeme. Mezi takové stresory patří i jakákoliv vina z jídla, negativní vztah k vlastnímu tělu nebo negativní úsudek o zdravotním stavu. Naše tělo se v jakékoliv stresové situaci automaticky přepne do tzv. sympatického nervového systému, kdy se tělo dostane do stavu “útok či útěk” a funkce trávení se markantně sníží. V tomto stavu je tělo zaměřeno na přežití a trávení potravy se odsouvá do pozadí.

Psychologie výživy nám ukazuje, jak se orientovat ve fyziologii člověka, v jeho emocionálním stavu a myšlení a pomáhá nám využívat metabolismus trávení potravy v plném potenciálu. Psychologie výživy je tak nezbytnou součástí naší cesty ke zdraví.

Na téma psychologie výživy pořádám pravidelně, společně s arteterapeutkou Androu Ehret, workshop, zaměřený na odblokování strachů z potravin a eliminaci stresu. Více o workshopu se dozvíte zde http://zanetakremsa.cz/workshopy/workshop-psychologie-vyzivy/